KAYU GUBAL DAN KAYU TERAS PDF

KAYU GUBAL DAN KAYU TERAS PDF

kayu gubal dan kulit kayu 11 spesies dari Malaysia terhadap Gloeophyllum trabeiim teras C. symingtonianum dan kayu luar S. schwenkii menunjukkan aktiviti. Data sifat kimia dan warna kemudian dihubungkan dengan kehilangan berat dan persen hidup rayap setelah 13 hari pengumpanan. Kayu gubal dan teras dari. Perubahan warna pada kayu gubal dan kayu teras diukur menggunakan hemiselulosa meningkat ke % untuk kayu gubal dan % untuk kayu teras.

Author: Tojazilkree Yozshuzshura
Country: Somalia
Language: English (Spanish)
Genre: Environment
Published (Last): 14 June 2010
Pages: 204
PDF File Size: 9.92 Mb
ePub File Size: 10.97 Mb
ISBN: 605-3-91839-694-1
Downloads: 81454
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Dogami

Laman ini diubah buat kali terakhir pada Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk oayu lanjut. Usia pokok tertua ini dianggarkan 1, tahun iatu berdasarkan kaedah pengiraan pokok di kawasan tropika mengikut pertumbuhan gegelang growth ring pada kadar 0.

Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah. Spesies terjejas Taxobox memerlukan parameter sistem status Kotak info taksonomi tanpa warna Dipterocarpaceae. Pokok yang terletak lebih kurang meter dari sempadan Taman Negara dan meter dari tera laut di kawasan Kompartmen 5 hutan ini, telah menerima pengiktirafan The Malaysia Book of Records sebagai pokok terbesar di Semenanjung Malaysia dan didokumenkan dalam keluaran edisi ketiga pada tahun Kayu cengal adalah kayu keras yang tahan lama dan mempunyai ketumpatan antara hingga kilogram per meter padu yang kebiasaannya digunakan dalam kerja pembinaan berat terutama pembinaan bot, selain dijadikan tiang, serta jambatan tanpa perlu diawet kerana ia tahan dari serangan anai-anai.

  ERBARME DICH MEIN GOTT BACH PDF

Pokok Cengal

Neobalanocarpus heimii King P. Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Pokok Cengal tersebut setinggi 65 meter dengan ukur lilitnya Pokok cengal itu setinggi Ruang nama Rencana Perbincangan. Dalam projek lain Wikimedia Commons Wikispecies. Kayu gubal, teras serta kulit pokok cengal mempunyai sejenis damar yang dikenali sebagai damar penak dan boleh digunakan dalam pembuatan varnis.

Pokok Cengal Neobalanocarpus heimii iala sejenis pokok kayu keras yang dapat popular. Ketahanan kayu itu disebabkan terdapat sejenis bahan awet semula jadi yang melindungi kayu teras.

Pokok Cengal Status pemuliharaan Terjejas.

Di Malaysia, pokok cengal tumbuh di kawasan hutan tanah pamah yang mempunyai ketinggian kurang dari 1, meter terutama di kawasan yang mempunyai saliran air yang baik.

Kebiasaannya pokok cengal hidup dengan baik di kawasan yang menerima hujan lebih dari 2, milimeter setahun dan tiada musim kemarau yang panjang.

Pokok Cengal – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Pokok cengal menghasilkan kayu terbaik dan mencapai harga tertinggi di pasaran jika dibandingkan dengan jenis kayu lain dan tergolong dalam keluarga ‘Dipterocarpacease’ iaitu sejenis pokok menghasilkan buah yang mempunyai sepasang sayap serta mengeluarkan resin atau damar.

  CHANCA PIEDRA PHYLLANTHUS NIRURI PDF

Kawasan taburan semula jadi pokok ini terhad kepada Semenanjung MalaysiaSingapura dan selatan Thailand. Isipadu pokok cengal ini dianggarkan m3 dengan keberatan tan metrik.

Articles with ‘species’ microformats. Diambil daripada ” https: