DE SADE MRKI SZODOMA 120 NAPJA PDF

DE SADE MRKI SZODOMA 120 NAPJA PDF

Author: Nagrel Dirisar
Country: Ethiopia
Language: English (Spanish)
Genre: Politics
Published (Last): 25 September 2017
Pages: 435
PDF File Size: 5.50 Mb
ePub File Size: 17.61 Mb
ISBN: 647-1-76310-523-3
Downloads: 4389
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Junos

Published on Dec View Download Vargyas Zoltn Felels kiad: Porti Bence Mszaki vezet s tipogrfia: Csszr Andrsn Nyomdai Art-is Kft. Papp Sde vezrigazgat Tel.: Lajos volt knytelen viselni uralkodsa alatt, ki merlt az llamkassza, elszegnyedett a np, annl jobban meggazdagodott viszont az a szmta lan napma, akik ilyenkor csak sztjk a bajt, ahelyett hogy orvosolnk, s igyekeznek minl nagyobb hasznot hzni belle.

A francia birodalom fennllsa ta taln most, ezen egybirnt y dicssges korszak vgn szletett a legtbb stt eredet vagyon, mely mindig ppoly stt icsapongssal prosul. Ugyanezen korszak vgn, nem sokkalazeltt, hogy a Rgens a Igazsggyi Kamarnak nevezett hrhedt brsg fellltsval megpr adbrlk mrhetetlen harcsolsnak, ngy effajta adbrl klns orgit eszelt ki: Blangis herceg s ccse, a -i pspk hatalmas vagyonra tett szert, ktsgbevonhatatlanul b zonytvn, hogy a nemessg sem vetette meg a meggazdagodsnak ezt a mdjt.

E kt illusztris zemly fejben szletett meg annak a kicsapongsnak a gondolata, melyrl most szmot adunk, s miutn bevontk kt trsukat, a hres Durcet-t s Curval elnkt, akikkel szmos zleti gy pongs fzte ssze ket, k ngyen lettek fszerepli a hrhedt orgiknak. A ngy libertinust 102 sszekttte vagyoni helyzetk s zlsk hasonlsga, hat vvel ezeltt pedig elhatrozt osabbra fonjk kapcsolatukat, mgpedig hzassgok tjn, habr e frigyekben korntsem az ilye r szoksos megfontolsok, hanem a kicsapongs jtszotta a fszerepet.

Blangis herceg hromsz or is megzvegylt, egyik felesgtl kt lnya maradt, s mivel szodoa egyik irnt Curval elnk dva tudta, mifle bizalmaskodsokra vetemedik a d szemben az apja nmi hzassgi hajl ndsgot mutatott, a herceg egyszer csak a kvetkez hrmas hzassgi tervvel llt el.

Maga elvenn Julie-t mondta Curvalnakoda is adom minden tovbbi nlkl, egyetlen felttelt zabok csupn: No de nyilvn tudomsa tte ellen Curvalhogy Durcet ppoly libertinus, mint maga Tudok mindent, ami tudniva l felelte s herceg.

Azt hiszi, azrt kell nekem n, hogy a szerelmm tegyem? Nem, azrt ke ll, hogy szolglja a szeszlyeimet, hogy elkendzze, eltussolja azt a sok kis kicsapon gst, amit a hzassg rve oly szpen eltakar. Egy szval, arra kell nekem, amire az n lnyo agnak: Mi libertinusok azrt vesznk magu nk mell nt, hogy rabszolgnk legyen; hzastrsi mivoltuk sokkal engedelmesebb teszi ket, int a szeretket, mrpedig mindnyjan tudjuk meny nyire fontos szerepel jtszik a zsarno ksg az ltalunk zlelt lvezetekben.

Ekkor rkezett meg Durcet. A kt bart elmondta neki, m rl beszlgetnekppen, amaz pedig annyira fellelkeslt szavaiktl, hogy bevallotta, maga is hasonl rzese ket tpll az elnk lnya, Adelaida irnt, s vejl fogadta a herceget, feltve, ha maga Cu veje lehet.

Hamarosan meg is ktttk a hrom hzassgot, hatalmas hozomnyokkal s azonos ki kel. Az elnk hasonl cipben jrvn, bevallotta, hogy titokban maga is bns lzelmeket foly tulajdon lnyval, minekutna a hrom apa, tekintve hogy mindhrman fenn akartk tartani ez en jogaikat, de egyszersmind szerettk volna ki is terjeszteni ket, megegyeztek, ho gy a hrom ifj hlgy, br javaik s nevk rvn frjkhz tartoznak, testileg egyarnt, egyf tartozzanak mindhrmukhoz, ha pedig e klauzula ellen brmelyikk is lzadozni merszelne, rszesljem a lehet legszigorbb bntetsben.

Mr csaknem megktttk a szerzdst, amikor a mr eddig is kzs kicsapongsok fztek btyja bartaihoz, azzal llt el, hogy egy negyedik yt is bevonhatnnak az egyezsgbe, ha maga trsulhatna hrmukhoz. A krdses szemly, a her msodik lnya s kvetkezskppen az unokahga, sokkal inkbb az v volt, mintsem gondolta v az ember.

Annak idejn a pspk ugyanis sszeszrte a levet a sgornjvel, s a kt testvr t volt vele, hogy a krdses lenyz, nv szerint Alina sokkal inkbb a pspknek mintsem a her nek ksznheti vilgra jvetelt: Ilyenformn teht egy gyknyen rult a et, amit ajnlott, ppoly krtkony s zlltt volt, akrcsak amazok; de mivel a lny mg b mvasabb volt, mint a msik hrom, habozs nlkl elfogadtk az ajnlatot. A pspk, trsaihoz n, t is engedte s fenn is tartotta jogait, gy ht az egyezsggel mind a ngy hsnk ngy f e tett szert. A dolgok ilyetn alakulsa folytn nem rt, ha az olvas kedvrt elismteljk: A boldog menye gzket a herceg egyik birtokn, Bourbonnais-ben tartottk meg, hogy mifle orgik ksretben zt az olvas kpzeletre bzzuk.

De mg sok ilyet kell lernunk, gyhogy knytelenek vagyunk ondani ezek ismertetsnek rmrl. A menyegzk utn a ngy bart szvetsge mg inkbb megs l szeretnnk minl alaposabban bemulatni ket, gy hiszem, a kvetkez rszlettel nmi fnyt tnk e velejig romlott emberek jellemre, mieltt mg kln-kln is rszletesen bemutatnnkA trsasg kzs kasszt hozott ltre, melyet a tagok hat hnaponknt felvltva kezeltek; hat sszegeket halmoztak fl, s ezek csakis lveiket szolglhattk.

Ngy hrhedt kertnt s szintn zzal a kizrlagos feladattal, hogy hajtsanak fl szmukra a fvrosban s vidken minden lt mlyt, nt-frfit, aki csak tpot adhat rzki vgyaiknak.

Hetenknt ngy vacsort tartottak, ban, Prizs ms s ms vgben, Az els vacsort mindig a szodmia rmeinek szentellek, ezek frfiak voltak hivatalosak. Htrl-htre egy sereg hsz-harminc ves fiatalember jelent megszm szerint tizenhat, s hla hatalmas szerszmaiknak, hseink ezttal nkknt zlelhettk legrzkibb gynyrket. A frfiakat kizrlag hmtagjuk mrete alapjn vlogattk, s csakne a tag oly pompzatosan hatalmas legyen, hogy elzleg ne hatolhatott lgyen egyetlen nbe sem. Ez fontos kikts volt, s mivel a pnz nem szmtolt, ritkn fordult el, hogy ne teljes volna.

  CHESS DEVELOPMENTS THE MODERN BENONI PDF

De hogy valamennyi gynyrt egyszerre lvezhessk, a tizenhat frfiemberhez hozzvet tek mg ugyanennyi sokkal fiatalabb fit is, nekik kellett a nk tisztt betltenik. N nem vehetett rszt e frfi orgikon, melyeken minden megtrtnt, csak Szodoma s Gomorrha a bujasg tern valaha is feltallt.

A msodik estt a nemesi kisa sszonyoknak szenteltk, akik ezttal knytelen-kelletlen lemondtak ggs fennhjzsukrl s pimaszsgukrl, s a kapott pnzsszeg fejben teljestenik kellett mindazt az erklcstelen, yakran fajtalan szeszlyt, aminek csak hseink alvetettk ket.

E kt osztlybl csak Prizsban j ngyvan, akiket a szksg, vagy a pompa effajta sszejvetelekre knyszert; kizrlag pnz krd megszerezze magnak ket az ember, s mivel a mi libertinusaink a pnznek bviben voltak, nem egyszer valsgos csodkra leltek e sajtos fehrnpek kzt. De hiba voltak e nk becsmindenben engedelmeskednik kellett, s a kicsapongs, mely soha nem ismer hatrt, cs ak mg magasabbra hgott attl, hogy e teremtmnyek mindenfle borzalmakra sgyalzatossgokra knyszerltek, holott a termszetnek s a trsadalmi szoksoknak ltszlag m llett volna vniuk ket az effle megprbltatsoktl.

Jttek a nk, mindent meg kellett tenn mivel mind a ngy gazembernk a legszennyesebb s legalvalbb kicsapongsban lelte lvezett, vgyaik felttlen teljestshez nem mindennapi j gyomor szksgeltetett.

A harmadik vacsor ez mki, legszakadtabb teremtmnyeknek szenteltk. Aki ismeri a kicsapongs vgl eteit, az knnyen megrti ezt a kifinomultsgot; kjes dolog hogy gy mondjuk a mocsokban henteregni az effajta npsggel; ilyenkor tudja magt leginkbb elengedni az ember, ilye nkor alacsonyodik a legmlyebbre, a legszennyesebb tivornykba, s ezek a gynyrk, sszevet ve az elz napi gynyrkkel s azokkal a finom szodona, akik e gynyrkben rszelte nnnket, bsges fszert szolgltatnak mindkt vglethez.

Itt folyt a legfktelenebb tivornya nem maradt ki semmi, ami a tobzdst minl tmegesebb s piknsabb teheti. Szz kurva jelen eg a hat ra alatt, s gyakran ppensggel nem ugyanennyi tvozott.

De ne szaladjunk elre; ehhez a rafinrihoz olyan rszletek trsulnak, melyeknl mg nem tartunk. A negyedik vacso rt a szzeknek fe. Ht vestl tizent vesig fogadtk ket. A szrmazs nem szmtomelynek bjosnak, valamint az rintetlensg, melynek minden szodoa fltt llnak kelleti l. A kicsapongs hihetetlen kifinomultsga. Nem mintha valamennyi rzst maguk akartk voln a leszakasztani, hogy is tudtak volna ngyen mind a hsszal elbnni, amikor csak kette n rendelkeztek az ehhez szksges kpessgekkel, lvn hogy a msik kett kzl az adbrl m es erekcira, a pspk pedig csakis oly mdon tudott lvezni, amivel, igaz, megbecstelenten i ugyan megbecstelentette a szzeket, szzessgket azonban rintetlenl hagyta.

Mindegy, h zsenge szzre volt szksg, s akiben k maguk nem tettek krt, azok a hozzjuk hasonlatosan zlltt szolgk zskmnyai lettek, akikre tbb okbl is szksg volt ezeken az estlyeken. E orn kvl volt mg minden pnteken egy kln, titkos, kevsb npes, de sszehasonlthatatla b vacsora. Ezen mindig csak ngy elkel szrmazs ifj hlgy lehetett jelen, akiket fortll pnzzel raboltak el szleiktl. Csaknem mindig itt voltak hseink felesgei is, s felttlen engedelmessgkkel, gondoskodsukkal, szolglataikkal mg izgatbb tettk a mulatozst.

Ami eket illeti, taln felesleges is mondani, hogy szmolatlanul szolgltk fel a legfinomab b nyencfalatokat; nem volt vacsora, amely ne kerlt volna legalbb tzezer frankba, Fra nciaorszgbl, klfldrl mindent sszehordjak, ami csak szem szjnak ingere. Hasonl bsgbe tk fel a vlogatott borokat slikrket, mg tlen is ott knlgatta magt minden vszak minden gymlcse, egyszval bzvs gy a Fld els szm uralkodjnak se lehetett ily pazar bsggel tertve az asztala.

Most az kanyarodjunk vissza, s lehetsgeinkhez mrten fessk le az olvasnak kln-kln ngy hsn ve, nem csbtv s vonzv tve ket, hanem a maguk termszetessgben, mert a termszet, m ensgvel egytt, gyakran mg akkor is fennkltebb, amikor velejig romlik.

Igaz ugyan, szge zk le futtban, a bnben nincs meg az a finomsg, amivel az erny br, de nem fennkltebb-e, nincs-e meg benne valami olyan nagysg s fennkltsg, ami felette ll, mindig is felette fog llni az erny egyhang niessgnek? Azt krdezik, melyik a hasznosabb?

Sade de Marquis Szodoma Napja

Taln a mi dolgu hogy a termszet trvnyeit firtassuk, mi dntsk el, hogy ha szmra a bn ppoly fontos, m z erny, alighanem pp annyi hajlamot fog belnk plntlni egyik vagy a msik irnt aszerint, mire van ppen szksge?

BLANGIS HERCEG mapja tizennyolc ves korban hatalm vagyonhoz jutott, amit aztn gaztetteivel mg tovbb nvelt, gyhogy ed mindazon htr an, melyek csapatostul leselkednek a gazdag, befolysos fiatalemberekre, ha semmit sem kell megtagadniuk maguktl; ilyenkor ugyanis az er mrcje a bn mrcje lesz, s az emb r annl kevsb tagad meg magtl brmit is, minl inkbb hozzjuthat mindenhez. Ha ssodoma herceg t volna a termszettl nhny eredend j tulajdonsgot, azok taln ellenslyoztk volna hely szlyeit, de klns anynk, ki olykor mintha csak azt mondan Fortunnak, hogy vegye nzpja mindama bnket, miket azoknak d, kiktl ppensggel nem az erny ltal felttelezett vis vrja, mivelhogy ezen egynekre ppannyira szksge van, mint amazokra, szval a termszet, m kzben hatalmas vagyont sznt Blangis hercegnek, egyszersmind el is ltta mindazon indt tatsokkal s sugallatokkal, mik e vagyonnal val visszalshez szksgeltetnek.

Stt s nag osz szellemhez a legalvalbb s legdurvbb llek trsult, s ehhez jrult mg a saxe apongsokra val sajtos hajlama, mely elborzaszt libertinizmusba csapott. Szletstl hami olt, kegyetlen, erszakos, barbr, nz, az lvezetben tkozl, a hasznossgban fukar, hazug t s gyva, dzslt, ivott, fajtalankodott, vrfertztt, gyilkolt, gyjtogatott s lopott, s tlen erny sem ellenslyozta sok-sok bnt.

  ALLAMA PRABHU VACHANAS IN KANNADA PDF

Nemcsak hogy nem tisztelt egyet sem, de irtzott valamennyitl, s az volt a szavajrsa, hogy ha egy wzodoma igazn boldog a kar lenni e vilgon, akkor bele kell vetnie magt minden bnbe, mi tbb, egyetlen ernyt s em szabadmegengednie magnak, s nemcsak hogy mindig rosszat kell tennie, hanem sosem szabad jt cselekednie.

A Rockerek Könyve

Sokan csak akkor vetemednek a rosszra mondogatta a hercegamikor a szenvedly rviszi ket; botlsuk utn nyugodt llekkel visszatrnek az erny tjra, s et, harcbl botlsra, botlsbl lelkiismeret-furdalsra, s a vgn nem is tudja pontosan megm ndani az ember, ugyan mifle szerepet jtszottak a Fldn.

Az effajta emberek folytatta szksgkppen boldogtalanok: Persze mindig elre reszketnek a lelkifurdalstlamikor valami rmt engednek meg maguknak, gyhogy a bnben ernyesek, az ernyben pedig b lesznek. Nekem szilrdabb a jellemem, tette hozz hsnkn sosem hazudtolom meg magam il y mdon. Szilrd vagyok elv ben, mert magam formltam meg ket mr fiatal koromban, s mindig ezen biztos elvek ala pjn cselekedtem.

Ezek segtsgvel jttem r, mennyire res az erny; gyllm, sosem fogok ni. Ezek segtsgvel gyzdtem meg rla, hogy csakis a bn ltal rezheti t az ember azt a i s testi vibrcit, mely a legcsodsabb kjek forrsa; tadom magam neki. Korn tltettem m a valls agyszlemnyein, mert tkletesen megbizonyosodtam afell, hogy a teremt lte felh elensg, melyben mg a kisgyermekek sem hisznek. Egyltaln nem szksges elfojtanom hajlama imat, csak hogy neki tetsszek.

E hajlamokat a termszettl kaptam, s csak felbsztenm, h a ellenllnk nekik; elvgre azrt adott xe, mert cljainak ez felel meg. Csak a trvnyei lem szemben, de azokat thgom; vagyonom s kapcsolataim rvn felette llok azon nyomorsgo k, mik csak a prnpet sjtjk. Ha valaki azt vetette ellen a hercegnek, hogy minden embe rben vannak fogalmak arrl, mi helyes s mi helytelen, s hogy kvetkezskpp ezeknek is a termszettl kell szrmazniuk, hiszen valamennyi npnl megtallhatjuk ket, mg ott is, ahov em rt el a civilizci, arra azt vlaszolta, hogy ezek a fogalmak mindig viszonylagosakaz ersebb mindig, nagyon is helyesnek tallja azt, amit a gyengbbik helytelennek t ekint, de ha szerepet cserlnek, akkor a gondolkodsmdjuk is rgtn kicserldik; ebbl azt a kvetkeztetst vonta le, hogy valjban csak az helyes, ami rmt, s az helytelen, ami f mat okoz; ha kivesz valakinek a zsebbl szz szodooma, akkor ezzel szodoa maga szempontjblhelyesen cselekszik, jllehet a meglopott ember errl homlokegyenest ellenkezen vleked ik; s minthogy ilyenformn ezek a fogalmak mind nknyesek, bolond az, aki fell nekik.

A herceg effajta gondolatmenetekkel igazolta minden gyarlsgt, s mivel ugyancsak vgot t az esze, rvei meggyzen hatoltak. A herceg, teht, tetteit a filozfijhoz igaztva, kor fjkortl kezdve fktelenl belevetette magt a leggyalzatosabb s legelkpesztbb kicsapon Fiatalon elhunyt atyja, mint mr emltettk, hatalmas vagyont testlt r, de kikttte, hogy vagyon nagy rsznek a fiatalember anyja legyen lete vgig haszonlvezje.

E kikts hamar rhre lett Blangis-nak, s mivel nem ltott ms kibvt alla, mint a mrget, el is hatrozta nnal, hogy ehhez az eszkzhz nyl.

De a gazember, saee akkor mg csak kezd volt a bn mester sgben, nem merte maga elkvetni a tettet: Csakhogy a lny elborzadt a tervtl, a pedig, gy szmtvn, hogy titka rossz kezekbe napia s gy esetleg kituddhat, azonnal gyhogy azt is ldozatv teszi, akit eredetileg cinkosnak sznt. Kivitte ht ket egyik birt kra, ahonnan aztn a szerencstlenek sohase trtek tbbet vissza.

Nincs btortbb, mint a b len bn. E prbattel utn a herceg ledobta magrl lncait. Ha valaki a legcseklyebb mrtk gtolta vgyaiban, azonnal megmrgezte. A szksges gyilkossgokrl hamarosan ttrt a kjgyi ra: Huszonhro s korban kifzte hrom bntrsval, akiket mr kitantott a filozfijra, hogy kimennek az eltartztatnak egy hintt, megerszakoljk a benne l sszes frfit s nt, aztn meglik k pnzket, amire amgy semmi szksgk, majd mg aznap este mindhrman elmennek az Operablba, legyen alibijk.

Ez a n annak az Alinnak volt anyja, aki regnynk egyik szereplje, rl entebb mr szl ejtettnk. E msodik felesg ugyanarra a sorsa jutott, mint az els, tengedv helyt a harmadiknak, ki hamarosan ugyangy vgezte, mini a msodik. Az emberek azt reb esgetlek, hogy irdatlan mreteivel okozta nejei hallt, s mivel ezen irdatlansg minden pontban megllta a helyt, a herceg maga is tpllta a napna, mely elkendzte az igazs t.

Valban rmiszt ris volt, Herkulesre vagy egy kentaurra emlkeztetett: Ha a termszet e remekmve vad volt vgyaiban, milyen lehet ett, nagy isten! Akkor mr nem is ember volt, anem egy felbszlt tigris. Jaj annak, aki ilyenkor szolglta vgyait: Brmi mdon folytatta is zelmeit, a keze szksgkppen mindig alandozott, s nem egyszer megfojtotta a nt, ha cscsra rt lnok lvezetnek.

Mikor pedig m ghoz trt, a legteljesebb gondtalansg vette t az imnti rjngs helyt, egy cseppet sem t al, mi mindent engedett meg magnak az elz pillanatokban, s ebbl a kznybl, ebbl a fsu sozdoma j kjek szikri csaptak el.