AKTA DADAH BERBAHAYA PDF

AKTA DADAH BERBAHAYA PDF

Undang-undang dadah berbahaya: Mengandungi Akta Dadah Berbahaya ( Akta ) & peraturan-peraturan, Akta Dadah Berbahaya (Perlucuthakan. akta akta dadah berbahaya. (langkah-langkah pencegahan khas) Mengandungi segala pindaan hingga 1 Januari Diterbitkan. Jul 17, Restriction on importation of raw opium, coca leaves, poppy-straw and cannabis. 5. Restriction on exportation of raw opium, coca leaves.

Author: Kigaktilar Bara
Country: Iraq
Language: English (Spanish)
Genre: Software
Published (Last): 7 February 2015
Pages: 316
PDF File Size: 9.31 Mb
ePub File Size: 5.32 Mb
ISBN: 432-3-23310-737-2
Downloads: 64477
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Dutaur

Di Malaysia, dadah berbahaya sentiasa dianggap sebagai ancaman kepada masyarakat. Hal ini bermaksud, jika anda bersalah memiliki dadah di bawah seksyen 39A 2 atau mengedar dadah, mahkamah tidak boleh menggunakan budi bicaranya untuk melepaskan anda dengan jaminan tetapi anda akan ditahan reman sehingga perbicaraan tamat. What can you do? Walaupun anda boleh menggunakan hak untuk berdiam diri bwrbahaya siasatan polis, anda dinasihatkan untuk memberikan kenyataan dan memaklumkan kepada pihak polis mengenai butir-butir bahan yang boleh digunakan untuk pembelaan diri walaupun tidak secara khusus diminta oleh pegawai rakaman: Menurut beberapa laporan berita, kerajaan dikatakan telah bersetuju untuk meminda undang-undang untuk memberikan kuasa budi bicara pada mahkamah untuk mengenakan bentuk hukuman yang lain selain dari hukuman mati.

Selain hukuman mati, ini 5 perkara anda perlu tahu |

Oleh sebab itu, sangat penting untuk anda mempunyai asas kefahaman tentang undang-undang dadah di Malaysia, walaupun anda bukan seorang pengguna atau penyeludup. Terdapat tiga kesalahan dadah yang boleh membabitkan anda. Butiran ini mungkin membolehkan pihak berkuasa untuk menjalankan siasatan terperinci dan juga boleh digunakan untuk menyokong pembelaan anda di mahkamah jika berbahaga didapati bersalah. Pihak pendakwa menunjukkan anda mempunyai jagaan fizikal dan mengawal dadah, atau apa-apa di mana dadah tersebut telah berbungkus seperti kotak, beg, parcel, dan lain-lain.

  APRENDER A JARDINAR PDF

Hukuman mati mandatori mungkin akan dimansuhkan. Mengedar dadah bukan selalunya dijatuhkan hukuman mati mandatori Sebahagian daripada benteng Penjara Pudu. Seksyen 37 da sebenarnya agak luas, jadi anda boleh mengetahuinya dengan lebih lanjut di sini.

Selain hukuman mati, ini 5 perkara anda perlu tahu tentang undang-undang dadah di Malaysia.

Tiga kesalahan berkaitan dadah ini adalah kegunaan peribadi, pemilikan, dan mengedar. Walau bagaimanapun, prasangka ini adalah boleh dihapuskan; dimana anda boleh membawa bukti untuk menidakkan atau menafikan hakikat bahawa anda mempunyai pengetahuan tentang dadah tersebut, atau dadau tidak mengedar dadah berkenaan.

Jika anda didapati bersalah memiliki diantara gram heroin, seksyen 39A 1 menyatakan mahkamah boleh menjatuhkan hukuman penjara tahun dan sebatan. Walau bagaimanapun, agak mengejutkan apabila mengetahui hukuman mati tidak seharusnya wajib Rumah anda juga boleh disita bersama barangan lain Imej dari Florida Politics.

This article is for general informational purposes only and is not meant to be used or construed as legal advice in any manner whatsoever. Tips keselamatan tambahan Berhati-hati dan sentiasa berjaga apabila orang yang tidak aktaa atau rakan meminta bantuan anda menjaga atau membawa barangan mereka. Seksyen 41B 1 Akta Dadah Berbahaya: Ini juga menimbulkan persoalan etika:.

Anda diminta untuk berhenti dan diperiksa ketika sedang membawa beg rakan. Konsep legal bagi memiliki memerlukan tiga asas utama yang akan dibuktikan iaitu jaga, kawal dan tahu. Walaupun ia mungkin tidak sopan untuk memeriksa barangan orang lain, undang-undang mengenakan kewajipan ke atas anda untuk menyemak dan memeriksa jika terdapat barangan seludup. Akta Dadah Berbahaya ADB telah dipinda pada tahun sebagai tanda dasar perangi dadah oleh kerajaan Malaysia yang mahukan masalah sosial dan kesalahan berkaitan dadah ini dibasmi.

  CLT VALENTIN CARRION PDF

Kemudian, prasangka boleh digunakan untuk menganggap bahawa anda mempunyai pengetahuan tentang berbhaya di dalam beg tersebut dan oleh itu, anda memilikinya. Criminal Selain hukuman mati, ini 5 perkara anda perlu tahu tentang undang-undang dadah di Malaysia.

Dalam kes ini, Timbalan Pendakwa Raya hanya perlu membuktikan bahawa beg itu berada dalam kawalan dan jagaan fizikal anda.

Trending Can Malaysian condo managements block your access card if you don’t pay your fees? Jadi bagaimana pihak mahkamah menentukan perkara itu sahih atau tidak? Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, beberapa tokoh terkemuka di Malaysia telah berpendapat terdapat keraguan terhadap keberkesanan hukuman mati mandatori dalam menghalang pengedaran dadah dan – tidak berkaitan dengan artikel ini – membunuh.

Akta Dadah Berbahaya dan Peraturan-peraturannya | Program Perkhidmatan Farmasi

Anda berkemungkinan tidak dibenarkan diikat jamin. Hal ini membuktikan kesalahan memiliki dadah.

Chief keyboardist akha Asklegal. Dalam kebanyakan kes dimana orang ditangkap dengan najis dadah, mereka akan mendakwa bahawa mereka tidak tahu dadah tersebut ada di situ.

Perkara ini akan dijelaskan lagi dalam point ketiga. Jangan meninggalkan barang-barang kepunyaan anda tanpa dijaga atau tanpa diperhati di tempat awam.